Starinski recept za kačamak sa sirom – palenta na srpski način

Postoji li neko da nije jeo kačamak sa sirom tokom detinjstva? Iako mnoge buni, kačamak i palenta su isto jelo. Palentu spremamo od kukuruznog brašna.

Pripremiti kačamak je veoma lako, a mi vam donosimo starinski recept za kačamak sa sirom po kome su spremale naše bake.

Vreme kuvanja

60min

Broj kalorija

90

Broj osoba

6

Kačamak - sastojci

  • 3.5 do 4 l vode
  • kilogram kukuruznog brašna
  • so
  • 5 punih kašika margarina
  • sir (može bit izrendan ili u komadu)

Kačamak - priprema

  1. Naspite vodu u šerpu, sipajte so i sačekajte da provri.
  2. Dodajte kukuruzno brašno, ali nemojte da mešate.
  3. Brašno treba da ostane na površini.
  4. Napraviti udubljenje u brašnu varjačom i neka se kuva na slaboj vatri.
  5. Pošto brašno nestane sa površine vode, promešajte da ne bi ostale grudvice i kuvajte još nekoliko minuta.
  6. Kačamak prelijte otopljenim margarinom.
  7. Kačamak sipajte kašikom u tanjir.
  8. Sir dodajte naknadno i po želji. Možete ga izrendati po ukusu.
To je to. Sada znate kako se pravi i tradicionalno sprema palenta. Vidite i sami da je spremanje palenete sa belim kukuruznim brašnom jednostavno. Pred vama je ukusan seoski doručak.

Na našem sajtu nalaze se različiti recepti koji vam mogu poslužiti kao ideja za doručak ili večeru. Naša peporuka je da probate pogačice sa čvarcima ili proju sa sirom.

Foto:Shutterstock

Prosečna ocena recepta: Kačamak

0,0
Rated 0,0 out of 5

Ocenite recept: Kačamak

Podelite sa vašim prijateljima recept: Kačamak