Go Back

Čupava Kata

Ukusna domaća pita sa prhkim testom, bogatim slojem pekmeza od šljiva i laganim filom od belanaca i oraha.
Savršen spoj tradicionalnih ukusa, idealna za posluženje uz kafu ili za praznične trpeze.
Vreme Pripreme 25 minutes
Vreme Spremanja 20 minutes
Course Dessert
Cuisine Mediteranska
Porcije 6
Kalorije 280 kcal

Sastojci
  

  • 250 g margarina
  • 5 kašika šećera
  • 10 g vanilinog šećera
  • 4 žumanceta
  • 350 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 4 belanceta
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike džema od šljiva
  • 200 g mlevenih oraha
  • Šećer u prahu

Instrukcije
 

  • U veću činiju stavi omekšali margarin (onaj sobne temperature, da se lako meša), prstohvat soli, običan šećer, vanilin šećer, rendanu koricu jednog limuna, dva žumanca i jednu kašiku kisele pavlake. Uzmi viljušku i dobro sve izmešaj dok ne dobiješ lepu, ujednačenu masu.
  • Zatim ubaci brašno i prašak za pecivo. Još malo mešanja viljuškom, dok se ne napravi mrvičasta smesa. Posle toga pređi na rad rukama – zamesi glatko i mekano testo.
  • Testo podeli na tri dela – neka jedan bude malkice manji od ostalih. Svaki deo formiraj u kuglu i umotaj u prozirnu foliju. Onaj najmanji ide pravo u zamrzivač – njega ćemo kasnije da rendamo po vrhu. Preostala dva stavi u frižider dok se baviš filovima.
  • U čistu posudu stavi belanca i prstohvat soli. Kreni da mutiš mikserom i polako dodaj šećer. Mutiti dok masa ne postane čvrsta, glatka i sjajna – bez trunke šećera.
  • Kad je sneg gotov, lagano dodaj mlevene orahe i malo ruma (za mrvicu šmeka). Sve pomešaj ručno, špatulom, laganim pokretima. Ovaj fil sačuvaj dok ne bude vreme za slaganje.
  • Na pobrašnjenu površinu razvučeš jedan deo testa iz frižidera, taman da pokriješ pleh veličine 32x22 cm. Pažljivo ga prebacuješ u pleh (najlakše ti je da ga namotaš na oklagiju). Ovo testo zna da bude krhko, zato polako i pažljivo.
  • Premaži prvu koru slojem pekmeza – lepo, ravnomerno.
  • Zatim razvuci i drugi deo testa i stavi preko pekmeza.
  • Preko toga dolazi snegasti fil sa orasima – rasporedi ga nežno i ujednačeno.
  • I sad – iz zamrzivača vadiš treći, najmanji deo testa. Rendaš ga po vrhu.
  • Pecite pitu u već zagrejanoj rerni na 180°C, otprilike 30 do 35 minuta, dok ne dobije divnu zlatnu boju.
  • Kad se pita ohladi, pospeš je šećerom u prahu i sečeš na kocke. Može da stoji danima (ako se ne pojede ranije!), a najbolje je na sobnoj temperaturi.

Video