U veću činiju stavi omekšali margarin (onaj sobne temperature, da se lako meša), prstohvat soli, običan šećer, vanilin šećer, rendanu koricu jednog limuna, dva žumanca i jednu kašiku kisele pavlake. Uzmi viljušku i dobro sve izmešaj dok ne dobiješ lepu, ujednačenu masu.
Zatim ubaci brašno i prašak za pecivo. Još malo mešanja viljuškom, dok se ne napravi mrvičasta smesa. Posle toga pređi na rad rukama – zamesi glatko i mekano testo.
Testo podeli na tri dela – neka jedan bude malkice manji od ostalih. Svaki deo formiraj u kuglu i umotaj u prozirnu foliju. Onaj najmanji ide pravo u zamrzivač – njega ćemo kasnije da rendamo po vrhu. Preostala dva stavi u frižider dok se baviš filovima.
U čistu posudu stavi belanca i prstohvat soli. Kreni da mutiš mikserom i polako dodaj šećer. Mutiti dok masa ne postane čvrsta, glatka i sjajna – bez trunke šećera.
Kad je sneg gotov, lagano dodaj mlevene orahe i malo ruma (za mrvicu šmeka). Sve pomešaj ručno, špatulom, laganim pokretima. Ovaj fil sačuvaj dok ne bude vreme za slaganje.
Na pobrašnjenu površinu razvučeš jedan deo testa iz frižidera, taman da pokriješ pleh veličine 32x22 cm. Pažljivo ga prebacuješ u pleh (najlakše ti je da ga namotaš na oklagiju). Ovo testo zna da bude krhko, zato polako i pažljivo.
Premaži prvu koru slojem pekmeza – lepo, ravnomerno.
Zatim razvuci i drugi deo testa i stavi preko pekmeza.
Preko toga dolazi snegasti fil sa orasima – rasporedi ga nežno i ujednačeno.
I sad – iz zamrzivača vadiš treći, najmanji deo testa. Rendaš ga po vrhu.
Pecite pitu u već zagrejanoj rerni na 180°C, otprilike 30 do 35 minuta, dok ne dobije divnu zlatnu boju.
Kad se pita ohladi, pospeš je šećerom u prahu i sečeš na kocke. Može da stoji danima (ako se ne pojede ranije!), a najbolje je na sobnoj temperaturi.