Oljuštite i pripremite povrće (krompir, šargarepu, paštrnjak, koren peršuna i koren celera).
Crni luk presecite na polovine i prepecite ih na suvoj vrućoj ploči/ringli šporeta dok spolja ne potamne. Oljuštite čenove belog luka. Svež list celera operite.
U veliku šerpu stavite pileće meso zajedno sa pripremljenim povrćem (krompiri, šargarepe, paštrnjak, peršunov i celerov koren, prepečen crni luk, beli luk i list celera). Nalijte šerpu vodom (količina vode zavisi od toga koliko želite supe). Dodajte nekoliko zrna crnog bibera. Posolite i dodajte suvi začin po ukusu.
Stavite šerpu na šporet da provri, pa kada provri smanjite temperaturu na najnižu. Ostavite da supa lagano krčka oko 2 sata poklopljeno (tako će meso omekšati, a supa će izvući sve ukuse iz povrća). Važno: Tokom kuvanja supa treba samo blago da vri – nemojte dozvoliti jako ključanje jer će supa postati mutna umesto bistre. Povremeno skinite penu koja se stvara na površini.
Posle oko 2 sata kuvanja proverite da li su meso i povrće skuvani. Sklonite šerpu sa ringle. Pažljivo izvadite meso i povrće iz supe. Zatim procedite supu kroz cediljku u drugu posudu da biste dobili bistru tečnost. Po potrebi dosolite supu ili dodajte još začina po ukusu. (Svo kuvano povrće možete kasnije poslužiti posebno ili iseći na komadiće i vratiti deo u supu prema želji. Kuvano pileće meso možete iskoristiti za serviranje uz supu ili za drugo jelo ko što je paradajz sos.
U posebnoj manjoj šerpi ili loncu uzmite onoliko procedjene supe koliko želite da poslužite odmah. Vratite tu supu na šporet da provri. Kada provri, dodajte rezance za supu (tanku testeninu) i kuvajte ih par minuta dok ne omekšaju.
Supu sa rezancima sipajte u tanjire. Po želji, u svaki tanjir možete dodati malo kuvane seckane šargarepe ili komadić kuvanog mesa koje ste odvojili, mada tradicionalno ova sremačka supa se služi uglavnom samo sa rezancima u bistroj čorbi. Pospite po površini svakog tanjira malo suvog ili svežeg seckanog peršuna radi ukusa i arome.
Poslužite supu dok je topla. Uz ovako pripremljenu domaću pileću supu obično se serviraju i komadi kuvanog mesa i povrća posebno, kao drugi deo obroka, ili se mogu iskoristiti za neku salatu ili pire po želji. Prijatno!