Go Back

Domaća pileća supa

Domaća supa je toplo jelo koje se često priprema od mesa, povrća i testenine. Najčešće se kuva pileća ili goveđa supa sa šargarepom, peršunom i celerom.
Supa se kuva na laganoj vatri kako bi imala bogat ukus. Obično se služi kao predjelo i smatra se zdravim obrokom koji jača organizam.
Vreme Pripreme 30 minutes
Vreme Spremanja 2 hours 30 minutes
Course Glavni Obrok
Cuisine Mediteranska
Porcije 5
Kalorije 120 kcal

Sastojci
  

  • Pileće meso
  • 2-3 kom krompira
  • 3 kom veće šargarepe
  • 1 koren paštrnjaka
  • 2 korenna peršuna
  • 1 koren celera
  • 2 glavice crnog luka prepečene na ringli/plati**
  • 2 čena belog luka
  • Svež list celera
  • Nekoliko zrna crnog bibera
  • Suvi začin biljni začin po ukusu
  • So po ukusu
  • Suvi peršun sušeni peršunov list
  • Rezanci za supu tanka testenina za supu
  • (Napomena: Prepečen crni luk znači da se neoljuštene polutke crnog luka kratko zapeku direktno na ringli šporeta ili u suvom tiganju, dok spolja ne pocrne. Ovaj postupak daje supi bogatiju aromu i lepu zlatastu boju.)

Instrukcije
 

  • Oljuštite i pripremite povrće (krompir, šargarepu, paštrnjak, koren peršuna i koren celera).
  • Crni luk presecite na polovine i prepecite ih na suvoj vrućoj ploči/ringli šporeta dok spolja ne potamne. Oljuštite čenove belog luka. Svež list celera operite.
  • U veliku šerpu stavite pileće meso zajedno sa pripremljenim povrćem (krompiri, šargarepe, paštrnjak, peršunov i celerov koren, prepečen crni luk, beli luk i list celera). Nalijte šerpu vodom (količina vode zavisi od toga koliko želite supe). Dodajte nekoliko zrna crnog bibera. Posolite i dodajte suvi začin po ukusu.
  • Stavite šerpu na šporet da provri, pa kada provri smanjite temperaturu na najnižu. Ostavite da supa lagano krčka oko 2 sata​ poklopljeno (tako će meso omekšati, a supa će izvući sve ukuse iz povrća). Važno: Tokom kuvanja supa treba samo blago da vri – nemojte dozvoliti jako ključanje jer će supa postati mutna umesto bistre. Povremeno skinite penu koja se stvara na površini.
  • Posle oko 2 sata kuvanja proverite da li su meso i povrće skuvani. Sklonite šerpu sa ringle. Pažljivo izvadite meso i povrće iz supe. Zatim procedite supu kroz cediljku u drugu posudu da biste dobili bistru tečnost. Po potrebi dosolite supu ili dodajte još začina po ukusu. (Svo kuvano povrće možete kasnije poslužiti posebno ili iseći na komadiće i vratiti deo u supu prema želji. Kuvano pileće meso možete iskoristiti za serviranje uz supu ili za drugo jelo ko što je paradajz sos.
  • U posebnoj manjoj šerpi ili loncu uzmite onoliko procedjene supe koliko želite da poslužite odmah. Vratite tu supu na šporet da provri. Kada provri, dodajte rezance za supu (tanku testeninu) i kuvajte ih par minuta dok ne omekšaju.
  • Supu sa rezancima sipajte u tanjire. Po želji, u svaki tanjir možete dodati malo kuvane seckane šargarepe ili komadić kuvanog mesa koje ste odvojili, mada tradicionalno ova sremačka supa se služi uglavnom samo sa rezancima u bistroj čorbi. Pospite po površini svakog tanjira malo suvog ili svežeg seckanog peršuna radi ukusa i arome.
  • Poslužite supu dok je topla. Uz ovako pripremljenu domaću pileću supu obično se serviraju i komadi kuvanog mesa i povrća posebno, kao drugi deo obroka, ili se mogu iskoristiti za neku salatu ili pire po želji. Prijatno!

Video

Keyword domaća pileća supa, domaća supa, juneća supa, pileća supa, sremačka supa, supa, supa sa rezancima