U veliku posudu stavite mlaku vodu i izmrvite sveži kvasac (ako koristite suv, izmešajte ga direktno s brašnom). Dodajte 1 kašičicu šećera i prstohvat soli. Ostavite oko 5 minuta, da kvasac zapeni. U drugoj činiji umutite jaja i vanilin‑šećer, zatim dodajte jogurt i otopljeni margarin ili maslac. Dobro promešajte.
U posudu s penastim kvascem i u smesu s jajima dodajte brašno i ostatak šećera. Mešajte dok se ne formira mekano, blago lepljivo testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna (do 10 g) da ne bude previše lepljivo.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i kratko ga premesite.
Zatim rastanjite testo na debljinu od oko 1,5 cm.
Rezačem ili velikom čašom izrežite krugove (promer oko 7 cm), a manjom kašičicom ili nožićem izvadite centar svakog kruga da dobijete oblik krofne s rupom.
Poređajte krofne na pleh obložen papirom za pečenje (ili lagano podmazan uljem). Sačekajte 2–3 minuta da blago narastu dok se rerna greje.
Pre pečenja, nežno poprskajte ili premažite krofne uljem ili otopljenim maslacem, da se spolja dodatno zapeče.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 12 do 15 minuta, ili dok vrhovi ne dobiju zlatno braon boju i lepo ne narastu.
Kada su gotove, izvadite ih i odmah ih premestite na rešetku za hlađenje ili na tanjir. Posipajte prah‑šećerom dok su još tople. Poslužite odmah dok korica još uvek hrskava.