Go Back

Krofne iz rerne

Krofne iz rerne su zdravija alternativa klasičnim prženim krofnama, jer se pripremaju bez ulja, a ipak zadržavaju mekanu i vazdušastu teksturu.
Vreme Pripreme 1 hour 10 minutes
Vreme Spremanja 15 minutes
Course Dessert
Cuisine Srpska
Porcije 8 krofni
Kalorije 280 kcal

Equipment

  • 1 Velika posuda za mešanje
  • 1 Mala šerpa ili posuda za topljenje maslaca
  • 1 Merna činija za tečne sastojke
  • 1 Merna kašika i kašičica
  • 1 Mikser ili žica za mućenje (po izboru)
  • 1 Pleh za pečenje (npr. 30×20 cm)
  • 1 Papir za pečenje (ili podmazan pleh)
  • 1 Modla za krofne (možete koristiti veliki čašu i manju kašičicu za rupu)
  • 1 Rešetka za hlađenje (opciono)

Sastojci
  

  • 500  g glatkog brašna
  • 40  g svežeg kvasca ili 14 g suvog kvasca
  • 70  g šećera
  • 1 kašičica vanilin‑šećera
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja srednja
  • 180  ml jogurta
  • 100  ml mlake vode
  • 70  g otopljenog margarina ili maslaca
  • Ulje za premaz
  • Prah‑šećer za posipanje po želji

Instrukcije
 

  • U veliku posudu stavite mlaku vodu i izmrvite sveži kvasac (ako koristite suv, izmešajte ga direktno s brašnom). Dodajte 1 kašičicu šećera i prstohvat soli. Ostavite oko 5 minuta, da kvasac zapeni. U drugoj činiji umutite jaja i vanilin‑šećer, zatim dodajte jogurt i otopljeni margarin ili maslac. Dobro promešajte.
  • U posudu s penastim kvascem i u smesu s jajima dodajte brašno i ostatak šećera. Mešajte dok se ne formira mekano, blago lepljivo testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna (do 10 g) da ne bude previše lepljivo.
  • Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i kratko ga premesite.
  • Zatim rastanjite testo na debljinu od oko 1,5 cm.
  • Rezačem ili velikom čašom izrežite krugove (promer oko 7 cm), a manjom kašičicom ili nožićem izvadite centar svakog kruga da dobijete oblik krofne s rupom.
  • Poređajte krofne na pleh obložen papirom za pečenje (ili lagano podmazan uljem). Sačekajte 2–3 minuta da blago narastu dok se rerna greje.
  • Pre pečenja, nežno poprskajte ili premažite krofne uljem ili otopljenim maslacem, da se spolja dodatno zapeče.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 12 do 15 minuta, ili dok vrhovi ne dobiju zlatno braon boju i lepo ne narastu.
  • Kada su gotove, izvadite ih i odmah ih premestite na rešetku za hlađenje ili na tanjir. Posipajte prah‑šećerom dok su još tople. Poslužite odmah dok korica još uvek hrskava.

Video

Beleške

Saveti za pripremu:

  • Koristite jogurt sobne temperature kako biste podstakli ravnomerno dizanje testa.
  • Prilikom rastezanja testa nemojte ga perdugo mesiti, kako ne bi postalo previše gusto i izgubilo vazdušastu teksturu.
  • Ako testo deluje previše lepljivo, bolje je dodati vrlo malo brašna nego ga preterano mesiti. Previše brašna može učiniti krofne teškim.
  • Pustite rernu da potpuno dostigne temperaturu pre nego što ubacite pleh, inače krofne neće lepo narasti.
  • Nakon pečenja, ostavite ih da stoje minut‑dva, ali ne čekajte predugo — najbolje su dok su još tople, jer hrskava spoljašnjost brzo omekša.
Keyword krofne, krofne iz rerne