Go Back

Lenja pita sa jabukama

Vreme Spremanja 1 hour
Course Dessert
Cuisine Srpska
Porcije 12

Sastojci
  

  • 4 jaja odstajala na sobnoj temperaturi
  • 100 g masti ili 150 g putera
  • 100 g margarina
  • 150 g šećera
  • 2 kašike vanilin šećera
  • korica jednog limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 g mekog pšeničnog brašna
  • Prstohvat soli
  • 600 g jabuka oko četiri veće, vrste po izboru
  • 2 do 3 kašike šećera dozirati prema tome koliko su jabuke kisele
  • 1 kašičica mlevenog cimeta

Instrukcije
 

  • U većoj činiji pomešajte mast, margarin, šećer i vanilin šećer. Dodajte prstohvat soli. Mutite varjačom dok masa ne postane svetla i penasta. Dodajte jaja i napravite fino testo
    U većoj činiji pomešajte mast, margarin, šećer i vanilin šećer. Dodajte prstohvat soli. Mutite varjačom dok masa ne postane svetla i penasta. Dodajte jaja i napravite fino testo
  • Polovinu testa razvucite rukama ili oklagijom direktno u pleh. Poravnajte.
    Polovinu testa razvucite rukama ili oklagijom direktno u pleh. Poravnajte.
  • Jabuke operite, oljuštite i narendajte. Pospite ih šećerom i cimetom pa ih na laganoj vatri prodinstajte.
    Jabuke operite, oljuštite i narendajte. Pospite ih šećerom i cimetom. Ostavite da odstoje 5 minuta pa ih rukama nežno ocedite od viška soka.
  • Rasporedite jabuke ravnomerno preko donje kore. Ako volite, pospite i mlevene orahe preko jabuka.
    Rasporedite jabuke ravnomerno preko donje kore. Ako volite, pospite i mlevene orahe preko jabuka.
  • Drugom polovinom testa pokrijte fil. Ako je testo mekano, možete ga prstima utapkati da prekrije celu površinu. Možete i razviti na papiru pa prevrnuti.
    Drugom polovinom testa pokrijte fil.
  • Pecite u zagrejanoj rerni 40–45 minuta, na 190 stepeni, na srednjoj rešetki, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju. Čačkalicom proverite sredinu. Kada izađe suva, isključite rernu i izvadite kolač.
    Pecite u zagrejanoj rerni 40–45 minuta, na 190 stepeni,
  • Ostavite da se pita potpuno ohladi u plehu. Po želji pospite šećerom u prahu i isecite na kocke.
    Ostavite da se pita potpuno ohladi u plehu. Po želji pospite šećerom u prahu i isecite na kocke.