U većoj činiji pomešajte mast, margarin, šećer i vanilin šećer. Dodajte prstohvat soli. Mutite varjačom dok masa ne postane svetla i penasta. Dodajte jaja i napravite fino testo
Polovinu testa razvucite rukama ili oklagijom direktno u pleh. Poravnajte.
Jabuke operite, oljuštite i narendajte. Pospite ih šećerom i cimetom pa ih na laganoj vatri prodinstajte.
Rasporedite jabuke ravnomerno preko donje kore. Ako volite, pospite i mlevene orahe preko jabuka.
Drugom polovinom testa pokrijte fil. Ako je testo mekano, možete ga prstima utapkati da prekrije celu površinu. Možete i razviti na papiru pa prevrnuti.
Pecite u zagrejanoj rerni 40–45 minuta, na 190 stepeni, na srednjoj rešetki, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju. Čačkalicom proverite sredinu. Kada izađe suva, isključite rernu i izvadite kolač.
Ostavite da se pita potpuno ohladi u plehu. Po želji pospite šećerom u prahu i isecite na kocke.