Go Back

Lisnato testo bez kvasca

Lisnato testo se obično smatra izazovom za iskusne domaćice, jer zahteva veštinu i preciznost, ali uz ovaj jednostavan recept bez kvasca, možete lako napraviti raskošno lisnato testo bez komplikacija, otkrivajući tajnu majstora kako da uspe svaki put.
Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 30 minutes
Total Time 45 minutes
Course Breakfast
Cuisine Mediteranska
Porcije 4 osobe
Kalorije 480 kcal

Equipment

  • Oklagija ili flaša kao zamena
  • Velika činija
  • Rende
  • Plastična folija
  • Čista i glatka radna površina
  • Nož
  • Merna šolja ili vaga

Sastojci
  

  • 250 g hladnog putera
  • 250 g glatkog brašna
  • pola kašičice soli
  • 100 ml hladne vode +1 kašika po potrebi

Instrukcije
 

  • Puter mora biti jako hladan, pa je najbolje rešenje da ga ostavite 10 minuta u zamrzivaču pre početka pripreme. Brašno prosejte u veliku činiju i dodajte so. Narendajte puter direktno u brašno. Kod ovog koraka morate biti brzi da vam se puter ne bi istopio u rukama.
  • Zatim, šakama i prstima nežno umešajte brašno, puter i so da se formiraju grudvice.
  • Sipajte hladnu vodu postepeno, mešajući viljuškom. Kada testo počne da se vezuje, kratko ga rukama skupite u kuglu. Ne mesite previše, cilj je da se puter zadrži u komadićima.
  • Testo spljoštite u disk, uvijte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru na 30 minuta.
  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite testo u pravougaonik, pa preklopite kao pismo – gornju trećinu ka sredini, pa donju preko nje.
  • Rotirajte testo za 90 stepeni, pa ponovite razvlačenje i preklapanje još 2 puta.
  • Testo možete odmah koristiti za pite, štangle, rolnice ili ga ostaviti u frižideru do 2 dana, ili zamrznuti i čuvati maksimalno 2 meseca.

Video

Keyword lisnato testo, lisnato testo bez kvasca