Mekano testo za picu
Ovo je recept za savršeno mekano testo za picu koje je vazdušasto iznutra, a spolja blago hrskavo. Idealno je za sve vrste pica – od klasične margarite do bogato nadevenih varijanti. Možete ga koristiti odmah ili ostaviti da fermentira za još bolji ukus.
Vreme Pripreme 10 minutes mins
Vreme Spremanja 15 minutes mins
Course Testo
Cuisine Italijanska
Velika posuda za mešanje
Čaša za meru
Varjača ili mikser sa nastavkom za testo
Površina za mešenje
Čista krpa ili prozirna folija
Pleh za pečenje ili kamen za picu
- 500 gr brašna tip 00 ili meko belo brašno
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 7 gr suvog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
U čašu sipajte toplu vodu, dodajte šećer i kvasac. Pro mešajte i ostavite 5-10 minuta dok ne zapeni.
U veliku posudu prosejte brašno, dodajte so i promešajte. Napravite udubljenje u sredini i sipajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine, a zatim nastavite da mesite rukama 8-10 minuta (ili mikserom 5 minuta na srednjoj brzini).Testo treba da bude glatko i elastično. Ako je previše lepljivo, dodajte malo brašna. Oblikujte testo u loptu, premažite ga tankim slojem maslinovog ulja i pokrijte krpom ili prozirnom folijom.Ostavite da naraste na toplom mestu 1-2 sata, dok ne udvostruči volumen. Kada testo naraste, istresite ga na pobrašnjenu površinu, lagano ga premesite i podelite na željeni broj delova.Razvucite rukama ili oklagijom u oblik pice. Stavite nadev po želji, pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C oko 10-15 minuta ili dok testo ne porumeni i ivice ne postanu hrskave.
- Ako želite još ukusnije testo, ostavite ga u frižideru da fermentira 24 sata.
- Kamen za picu omogućava ravnomerno pečenje i hrskaviju koru.
- Koristite brašno tipa 00 za autentičnu italijansku teksturu.
Keyword testo za picu, italijanska kuhinja, pica