Go Back

Punjene paprike

Vreme Spremanja 1 hour 25 minutes
Course Glavni Obrok
Cuisine Srpska
Porcije 6
Kalorije 430 kcal

Sastojci
  

  • 10 srednjih paprika najbolje babure
  • 500 g mlevenog mesa mešavina svinjetine i junetine
  • 200 g pirinča okruglog zrna
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 500 ml paradajz soka ili pasirani paradajz
  • 2 kašike ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica suvog biljnog začina vegeta
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • 1 list lovora

Instrukcije
 

  • Operite paprike, pažljivo ih očistite kako bi bile spremne za punjenje.
    Paprike operite i očistite kako bi napunili iste
  • U veću činiju stavite mleveno meso, pirinač, luk, jaje, suvi začin, so, biber i slatku papriku. Sve dobro sjedinite rukom ili kašikom.
    U veću činiju stavite mleveno meso, pirinač, luk, jaje, suvi začin, so, biber i slatku papriku. Sve dobro sjedinite rukom ili kašikom.
  • Napunite paprike filom do vrha, ali nemojte ih prepuniti jer će pirinač da nabubri.
    Napunite paprike filom do vrha, ali nemojte ih prepuniti jer će pirinač da nabubri.
  • U veliki lonac poređajte paprike uspravno. Prelijte paradajz sokom i dolijte vode da ogreznu. Dodajte lovorov list.
    U veliki lonac poređajte paprike uspravno. Prelijte paradajz sokom i dolijte vode da ogreznu. Dodajte lovorov list.
  • Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 45–60 minuta.
    Poklopite i kuvajte 60 min
  • Ako želite gušći sos, na kraju pripreme napravite zapršku: na malo ulja propržite kašiku brašna i paradajz pire pa mešajte dok ne porumeni, pa dodajte u lonac i lagano promešajte.
    zaprška za punjene paprike
  • Nakon kuvanja, ostavite da odstoji 10 minuta pre služenja.
    Nakon kuvanja, ostavite da odstoji 10 minuta pre služenja.

Video