Go Back
Bolonjeze sos

Bolonjeze sos

Bolonjeze sos je jedno od najpoznatijih jela italijanske kuhinje.
Ovaj gusti, bogati mesni sos idealan je za kombinaciju sa testeninom, a posebno se dobro slaže sa špagetama, taljatelama ili rigatoni pastom.
Ključ dobrog bolonjeze sosa je sporo kuvanje, jer tako svi sastojci imaju dovoljno vremena da se sjedine i razviju puni ukus.
Vreme Pripreme 25 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Course Glavni Obrok
Cuisine Italian
Porcije 4
Kalorije 140 kcal

Sastojci
  

  • 500 g mlevenog mesa govedina ili mešavina govedine i svinjetine
  • 1 glavica luka sitno seckana
  • 2 šargarepe sitno seckane
  • 2 stabljike celera sitno seckane
  • 2 čena belog luka sitno seckana
  • 400 g konzervisanog paradajza ili pasiranog paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 šolja goveđe supe ili vode
  • 1/2 šolje crnog vina po želji
  • 1/2 šolje mleka po želji
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1 kašičica suvog origana ili bosiljka

Instrukcije
 

  • Zagrej maslinovo ulje u velikoj tiganju na srednjoj vatri.
    Maslinovo ulje
  • Dodaj luk, šargarepu i celer. Dinstaj oko 5 minuta dok ne omekšaju.
  • Dodaj mleveno meso i prži dok ne porumeni, usitnjavajući ga varjačom.
  • Umiješaj paradajz pire, konzervirani paradajz i goveđu supu.
  • Dodaj crno vino ako koristiš i kuvaj još 5 minuta.
  • Smanji vatru i kuvaj na tihoj vatri najmanje 45 minuta. Povremeno promešaj.
  • Posoli, pobiberi i dodaj origano ili bosiljak.

Video

Keyword bolonjeze, bolonjeze sos