Tradicionalni italijanski bolonjeze sos – recept za savršen mesni sos uz testeninu

Bolonjeze sos je gusti mesni sos koji potiče iz Italije. Najčešće se služi uz testeninu poput špageta ili taljatela.

Takođe, koristi se kao osnovni sastojak za lazanje sa bešamel sosom, gde se slojevi testenine prelivaju ovim bogatim sosom i kremastim bešamelom.

Pravi se kuvanjem mlevenog mesa sa paradajzom, lukom, šargarepom, celerom i začinima.

U nekim receptima se dodaje vino i mleko za bogatiji ukus i teksturu.

Bolonjeze sos

Bolonjeze sos

Bolonjeze sos je jedno od najpoznatijih jela italijanske kuhinje.
Ovaj gusti, bogati mesni sos idealan je za kombinaciju sa testeninom, a posebno se dobro slaže sa špagetama, taljatelama ili rigatoni pastom.
Ključ dobrog bolonjeze sosa je sporo kuvanje, jer tako svi sastojci imaju dovoljno vremena da se sjedine i razviju puni ukus.
Vreme Pripreme 25 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Obrok Glavni Obrok
Kuhinja Italian
Porcije 4
Kalorije 140 kcal

Sastojci
  

  • 500 g mlevenog mesa govedina ili mešavina govedine i svinjetine
  • 1 glavica luka sitno seckana
  • 2 šargarepe sitno seckane
  • 2 stabljike celera sitno seckane
  • 2 čena belog luka sitno seckana
  • 400 g konzervisanog paradajza ili pasiranog paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 šolja goveđe supe ili vode
  • 1/2 šolje crnog vina po želji
  • 1/2 šolje mleka po želji
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1 kašičica suvog origana ili bosiljka

Instrukcije
 

  • Zagrej maslinovo ulje u velikoj tiganju na srednjoj vatri.
    Maslinovo ulje
  • Dodaj luk, šargarepu i celer. Dinstaj oko 5 minuta dok ne omekšaju.
  • Dodaj mleveno meso i prži dok ne porumeni, usitnjavajući ga varjačom.
  • Umiješaj paradajz pire, konzervirani paradajz i goveđu supu.
  • Dodaj crno vino ako koristiš i kuvaj još 5 minuta.
  • Smanji vatru i kuvaj na tihoj vatri najmanje 45 minuta. Povremeno promešaj.
  • Posoli, pobiberi i dodaj origano ili bosiljak.

Video

Ključna reč bolonjeze, bolonjeze sos

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa (govedina ili mešavina govedine i svinjetine)
  • 1 glavica luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, sitno seckane
  • 2 stabljike celera, sitno seckane
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 400 g konzervisanog paradajza (ili pasiranog paradajza)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 šolja goveđe supe (ili vode)
  • 1/2 šolje crnog vina (po želji)
  • 1/2 šolje mleka (po želji)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1 kašičica suvog origana ili bosiljka

Nutritivne informacije

Osobina Vrednost
Prosečna kalorijska vrednost (100g) 120-150 kcal
Ukupne kalorije (cela količina ~1.5 kg) 1900-2000 kcal
Kalorije po porciji (~250g) 320-350 kcal
Glavni sastojci Mleveno meso, paradajz, luk, šargarepa, celer, beli luk, začini
Proteini (100g) 8-10 g
Ugljeni hidrati (100g) 7-10 g
Masti (100g) 7-9 g
Preporučena testenina Špageti, taljatele, rigatoni

Osnovni sastojci ovog sosa su mleveno meso, paradajz, luk, šargarepa, celer i začini.

U tradicionalnim receptima često se dodaju crno vino i mleko, jer doprinose bogatstvu ukusa i kremastoj teksturi.

Bolonjeze sos se može pripremiti unapred i čuvati u frižideru nekoliko dana, a ukus postaje još bolji kada odstoji.

Ako želite da napravite autentičan italijanski bolonjeze sos, pratite sledeći recept i uživajte u ovom klasičnom jelu!

Služi sa testeninom i naribanim parmezanom.

Prijatno! 🍝