Karađorđeva šnicla – tradicionalni recept

Karađorđeva šnicla verovatno spada među najpopularnija jela svake kafane.

Iako postoje različiti recepti, pravi i originalni recept za karađorđevu šniclu je sa kajmakom.

Punjena karađorđeva šnicla je jedan od najpoznatijih obroka u Srbiji, idealna za ručak.

Ako volite karađorđevu šniclu, u daljem tekst nalazi se recept i način spremanja.

Karađorđeva šnicla

Karađorđeva šnicla je nastala 1956. godine kada je kuvar Mića Stojanović, u nedostatku sastojaka za originalni recept, smotao punjeni file u rolat, pohovao ga i dodao tartar sos.
Danas je jedno od najpoznatijih jela srpske kuhinje.
Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Obrok Glavni Obrok
Kuhinja Mediteranska
Porcije 4

Sastojci
  

  • 1 kg mesa najbolje svinjski file ili teleći, isečen na velike šnicle
  • 150 g šunke stišnjena šunka ili suvo meso, u tankim listovima
  • 150 g kačkavalja isečenog na štapiće ili listove
  • 100 g kajmaka
  • 3 kom jaja
  • 100 g brašna
  • 200 g prezli mrvice hleba
  • so i biber po ukusu
  • ulje za prženje dovoljno za duboko prženje

Instrukcije
 

  • Priprema mesa: Isecite meso na 4 veće šnicle. Svaku šniclu položite na dasku i istucite kuhinjskim čekićem tako da bude tanka i veća (pazite da se meso ne pocepa). Posolite i pobiberite obe strane svakog komada.
    Karađorđeva šnicla
  • Na jednu stranu svake istanjene šnicle namažite otprilike kašiku kajmaka.
  • Preko kajmaka poređajte list(ove) šunke i komadiće kačkavalja.
  • Zatim preko šunke stavite po 2 lista sira.
  • Uvijte šniclu: savijte bočne ivice ka unutra (da fil ne iscuri), zatim urolajte meso čvrsto kao rolat oko fila. Dobijene rolate blago pritisnite rukama da zadrže oblik.
  • Nakon toga potrebno je da šnicle uvaljate u brašno
  • Nakon toga u jaja
  • Zatim u prezle, pa opet u jaja pa još jednom u prezle.
  • U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte veću količinu ulja za prženje (dovoljno da šnicle mogu plivati u ulju). Kada se ulje dobro zagreje (na oko 170–180°C, ili kad ubacite mrvicu prezli pa zašišti), pažljivo spuštajte po jednu-dve pohovane šnicle u ulje.
  • Pržite ih nekoliko minuta sa svih strana dok ne dobiju zlatno-braon boju i hrskavu koricu.
  • Ispržene šnicle vadite hvataljkama i stavite na papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.
  • Nakon ovoga šnicle su spremne za posluženje. Prijatno!

Video

Ključna reč karadjordjeva, karadjordjeva snicla, šnicla

Karađorđeva šnicla može se poslužiti uz pomfrit, eventualno bareno povrće sa tartar sosom.

Osim toga, koristi se i parče limuna – to je karađorđeva zvezda, dok šnicla predstavlja vojnika, a tartar sos predstavlja lentu.

Karađorđeva je, verovatno, najpoznatije srpsko jelo.

Ako vas zanima još sličnih recepata, onda obavezno da probate naše punjene paprike ili ćufte u paradajz sosu.