Karađorđeva šnicla verovatno spada među najpopularnija jela svake kafane.
Iako postoje različiti recepti, pravi i originalni recept za karađorđevu šniclu je sa kajmakom.
Punjena karađorđeva šnicla je jedan od najpoznatijih obroka u Srbiji, idealna za ručak.
Ako volite karađorđevu šniclu, u daljem tekst nalazi se recept i način spremanja.
Karađorđeva šnicla
Karađorđeva šnicla je nastala 1956. godine kada je kuvar Mića Stojanović, u nedostatku sastojaka za originalni recept, smotao punjeni file u rolat, pohovao ga i dodao tartar sos. Danas je jedno od najpoznatijih jela srpske kuhinje.
Sastojci
- 1 kg mesa najbolje svinjski file ili teleći, isečen na velike šnicle
- 150 g šunke stišnjena šunka ili suvo meso, u tankim listovima
- 150 g kačkavalja isečenog na štapiće ili listove
- 100 g kajmaka
- 3 kom jaja
- 100 g brašna
- 200 g prezli mrvice hleba
- so i biber po ukusu
- ulje za prženje dovoljno za duboko prženje
Instrukcije
- Priprema mesa: Isecite meso na 4 veće šnicle. Svaku šniclu položite na dasku i istucite kuhinjskim čekićem tako da bude tanka i veća (pazite da se meso ne pocepa). Posolite i pobiberite obe strane svakog komada.
- Na jednu stranu svake istanjene šnicle namažite otprilike kašiku kajmaka.
- Preko kajmaka poređajte list(ove) šunke i komadiće kačkavalja.
- Zatim preko šunke stavite po 2 lista sira.
- Uvijte šniclu: savijte bočne ivice ka unutra (da fil ne iscuri), zatim urolajte meso čvrsto kao rolat oko fila. Dobijene rolate blago pritisnite rukama da zadrže oblik.
- Nakon toga potrebno je da šnicle uvaljate u brašno
- Nakon toga u jaja
- Zatim u prezle, pa opet u jaja pa još jednom u prezle.
- U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte veću količinu ulja za prženje (dovoljno da šnicle mogu plivati u ulju). Kada se ulje dobro zagreje (na oko 170–180°C, ili kad ubacite mrvicu prezli pa zašišti), pažljivo spuštajte po jednu-dve pohovane šnicle u ulje.
- Pržite ih nekoliko minuta sa svih strana dok ne dobiju zlatno-braon boju i hrskavu koricu.
- Ispržene šnicle vadite hvataljkama i stavite na papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.
- Nakon ovoga šnicle su spremne za posluženje. Prijatno!
Video
Karađorđeva šnicla može se poslužiti uz pomfrit, eventualno bareno povrće sa tartar sosom.
Osim toga, koristi se i parče limuna – to je karađorđeva zvezda, dok šnicla predstavlja vojnika, a tartar sos predstavlja lentu.
Karađorđeva je, verovatno, najpoznatije srpsko jelo.
Ako vas zanima još sličnih recepata, onda obavezno da probate naše punjene paprike ili ćufte u paradajz sosu.