Go Back

Karađorđeva šnicla

Karađorđeva šnicla je nastala 1956. godine kada je kuvar Mića Stojanović, u nedostatku sastojaka za originalni recept, smotao punjeni file u rolat, pohovao ga i dodao tartar sos.
Danas je jedno od najpoznatijih jela srpske kuhinje.
Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Course Glavni Obrok
Cuisine Mediteranska
Porcije 4

Sastojci
  

  • 1 kg mesa najbolje svinjski file ili teleći, isečen na velike šnicle
  • 150 g šunke stišnjena šunka ili suvo meso, u tankim listovima
  • 150 g kačkavalja isečenog na štapiće ili listove
  • 100 g kajmaka
  • 3 kom jaja
  • 100 g brašna
  • 200 g prezli mrvice hleba
  • so i biber po ukusu
  • ulje za prženje dovoljno za duboko prženje

Instrukcije
 

  • Priprema mesa: Isecite meso na 4 veće šnicle. Svaku šniclu položite na dasku i istucite kuhinjskim čekićem tako da bude tanka i veća (pazite da se meso ne pocepa). Posolite i pobiberite obe strane svakog komada.
    Karađorđeva šnicla
  • Na jednu stranu svake istanjene šnicle namažite otprilike kašiku kajmaka.
  • Preko kajmaka poređajte list(ove) šunke i komadiće kačkavalja.
  • Zatim preko šunke stavite po 2 lista sira.
  • Uvijte šniclu: savijte bočne ivice ka unutra (da fil ne iscuri), zatim urolajte meso čvrsto kao rolat oko fila. Dobijene rolate blago pritisnite rukama da zadrže oblik.
  • Nakon toga potrebno je da šnicle uvaljate u brašno
  • Nakon toga u jaja
  • Zatim u prezle, pa opet u jaja pa još jednom u prezle.
  • U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte veću količinu ulja za prženje (dovoljno da šnicle mogu plivati u ulju). Kada se ulje dobro zagreje (na oko 170–180°C, ili kad ubacite mrvicu prezli pa zašišti), pažljivo spuštajte po jednu-dve pohovane šnicle u ulje.
  • Pržite ih nekoliko minuta sa svih strana dok ne dobiju zlatno-braon boju i hrskavu koricu.
  • Ispržene šnicle vadite hvataljkama i stavite na papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.
  • Nakon ovoga šnicle su spremne za posluženje. Prijatno!

Video

Keyword karadjordjeva, karadjordjeva snicla, šnicla