Go Back

Paradajz čorba

Paradajz čorba je jednostavno i ukusno jelo koje se priprema od paradajz soka ili svežeg paradajza, uz dodatak osnovnih začina i povrća.
Ova čorba je popularna u mnogim kuhinjama zbog svog osvežavajućeg ukusa i lagane teksture.
Vreme Pripreme 45 minutes
Course Glavni Obrok, Soup
Cuisine Mediteranska
Porcije 5 osoba
Kalorije 170 kcal

Sastojci
  

  • 500 ml paradajz soka
  • 300 ml vode
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 manje šargarepe
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica suvog začina
  • Beli luk u prahu po ukusu
  • Biber po ukusu

Instrukcije
 

  • Sitno iseckajte crni luk i stavite na malo ulja da se dinsta
  • Nakon toga dodajte iseckanu šargarepu
  • Sipajte paradajz sok i vodu u šerpu i nastavite sa kuvanjem narednih 30 minuta.
  • Dodajte šećer, suvi začin, beli luk u prahu i biber po ukusu.
  • Promešajte i pustite da provri.
  • Smanjite vatru i kuvajte 15-20 minuta uz povremeno mešanje.
  • Poslužite toplu, po želji sa malo svežeg peršuna ili pavlake.

Video

Beleške

Osnovni sastojci uključuju paradajz, crni luk, šargarepu i začine poput bibera, belog luka i suvog začina. Može se praviti u jednostavnoj, bistroj varijanti ili kao krem čorba uz blendiranje i dodatak pavlake.
Paradajz čorba je bogata vitaminima, posebno vitaminom C i antioksidansima, što je čini zdravim izborom. Može se služiti sama ili uz dodatke poput tostiranog hleba, pavlake ili svežeg peršuna, može biti uvodni obrok pre recimo karađorđeve šnicle ili lovačkih šnicli
Zbog niskog broja kalorija, pogodna je za laganu večeru ili kao deo zdravog obroka. Lako se prilagođava različitim ukusima, dodavanjem testenine, pirinča ili začinskog bilja.
 
Keyword čorba, čorba od paradajza, crvena čorba, paradajz čorba