kolac od griza sa jogurtom

Kolač od griza sa jogurtom: brzo, sočno i starinsko

Recepti Torte i kolači

Ovo je jedan od onih kolača koji mirišu na dom, detinjstvo, kasno nedeljno popodne nakon ručka, kada smo svi tu, okupljeni oko trpeze.

Tada mama ili baka iznesu kolač od griza, kao poslednji adut iz rukava vešte i vredne domaćice.

To nije kolač koji je pravljen za slikanje i postavljanje na društvene mreže, ali bi svojim ukusom, toplinom i ljubavlju sa kojom je napravljen, pobedio svaki vizuelno atraktivniji, moderni desert.

Spreman je za manje od sat vremena i osvojiće svakoga ko voli starinske, jednostavne, bakine kolače za koje ne treba mnogo novca, jer sastojke skoro uvek imamo u kući.

Kolač od griza sa jogurtom

Mekan i sočan kolač od griza i jogurta će uvek dobro doći kad imate malo vremena a jede vam se nešto lepo i slatko.
Vreme Pripreme 10 minutes
Vreme Spremanja 35 minutes
Total Time 45 minutes
Course Dessert
Cuisine Mediteranska
Porcije 12 Parčadi
Kalorije 230 kcal

Equipment

  • 1 Veću činiju za mešanje
  • 1 Žicu za mućenje ili mikser
  • 1 Pleh (dimenzije otprilike 20x30 cm)
  • 1 Kašiku ili lopaticu
  • 1 Čašu ili meru za jogurt (dovoljna je klasična čaša od 180 ml)

Sastojci
  

  • 2 čaše jogurta
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša brašna mekog, Tip 400
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 kesica praška za pecivo oko 10 g
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 300 ml vode
  • 5 kašika šećera
  • Par kolutova limuna ili vanilin šećer

Instrukcije
 

  • Uključite rernu na 180 stepeni, bez ventilatora. Pleh podmažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
  • U većoj činiji pomešajte jogurt, griz, brašno, šećer, vanilin šećer, ulje i prstohvat soli. Na kraju dodajte prašak za pecivo.
  • Sve dobro sjedinite ručno žicom ili mikserom na manjoj brzini, dok ne dobijete glatku smesu. Obavezno ostavite smesu da odstoji 10 minuta kako bi griz upio tečnost, jer na taj način kolač dobija sočnost i gustinu.
  • Nakon što je smesa odmorila, preručite je u pleh i ravnomerno rasporedite.
  • Pecite između 30 i 35 minuta, ili dok površina ne dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica izađe suva.

Video

Beleške

Čarolija je u jednostavnosti 

Da bismo bili zadovoljni i srećni, zaista ne treba mnogo.

U ovom vremenu u kome imamo previše izbora, previše potreba, previše nedoumica, pravi odmor od sve te gungule je ono što nas vraća prošlim vremenima i detinjstvu.

Ovaj kolač je upravo to ,,nešto” – naša karta za mir, pozivnica da usporimo, da se okupimo, da se ne opterećujemo ničim. Ni pripremom hrane, ni time kako ćemo nekoga fascinirati.

Da jednostavno sve bude – jednostavno.

Kolač od griza sa jogurtom se brzo pravi, zahvalan je jer trpi izmene i na vašu kreativnost odgovara još boljim ukusom i teksturom.

Idealan je da se pri sledećem porodičnom okupljanju nađe na vašoj trpezi i probudi radost i nostalgiju u vašim ukućanima i gostima.

Iščekujemo vaše komentare, fotografije, dodatne predloge i nestrpljivi smo da čujemo kako vam je kolač ispao.

Do sledećeg deserta,

Pozdrav! 
Keyword griz kolač, kolač od griza i jogurta

Saveti za savršen kolač od griza

  • Kolač je još ukusniji nakon što odstoji dan, jer do tada potpuno upije vlagu i postane još sočniji.
  • Po želji, u smesu možete dodati rendanu koru limuna ili narandže da bi kolač dobio osvežavajuću notu.
  • Za svečaniju varijantu, preko kolača pospite mlevene orahe ili kokos odmah nakon prelivanja.

Nutritivne vrednosti (oko 80 g po porciji)

  • Kalorije: 230 kcal
  • Ugljeni hidrati: 34 g
  • Proteini: 4 g
  • Masti: 9 g
  • Vlakna: 1 g
  • Šećeri: 18 g

Bonus: Tajne iz bakine sveske recepata

Kolač od griza sa jogurtom bez glutena? Može!

Ako ste na bezglutenskoj ishrani ili pripremate kolač za nekoga ko izbegava gluten, postoji sjajno rešenje.

Umesto klasičnog griza koristite kukuruzni griz, odnosno palentu sitnije granulacije ili specijalni bezglutenski griz koji se može naći u prodavnicama zdrave hrane. Isto važi i za brašno.

Zamenite ga kombinacijom pirinčanog i kukuruznog brašna, ili koristite bezglutensku mešavinu. Tekstura će možda biti blago drugačija, ali ukus ostaje domaći i pun topline.

Ne mora uvek jogurt

U slučaju da nemate jogurt pri ruci, ne očajavajte – recept trpi i voli zamene.

Možete koristiti kefir, kiselo mleko, pa čak i razblaženu pavlaku (u odnosu 1:1 sa vodom).

Bitno je da tečnost bude blago kisela, jer to pomaže prašku za pecivo da razvije lep volumen i čini kolač mekanim, što bi baka rekla ,,ko duša”.

Pojačivači ukusa: limun, narandža i vanila

Postoje sjajni načini da ovaj kolač odjednom postane mirisni, odvežavajući desert, sa slojevima ukusa koji iznenađuju.

Jedan od njih je da ubacite rendanu koricu limuna ili narandže u testo, zajedno sa malo ekstrakta vanile.

Kombinacija citrusa i vanile podseća na bakin nedeljni kolač i podiže ukus na viši nivo. Ako koristite preliv, dodajte par kolutova limuna u šerpu dok kuvate sirup – to je sitnica koja pravi razliku.

Preliv – kada i zašto?

Kolač je i bez preliva ukusan i mekan, ali sa njim tek postaje čudo! Pogotovo ako kolač ostane za sutra – preliv ga održava sočnim i mekanim.

Sipajte ga na kolač dok je još vruć, a sirup mlak, kako bi se ravnomerno upio. Ako želite da kolač ostane sa lagano hrskavom koricom, preliv dodajte samo po sredini, ne po celoj površini.

Volite začine?

Cimet, kardamom ili prstohvat muskatnog oraščića savršeno se slažu s ovim testom.

Dodajte po ukusu, ali ne više od pola kašičice. Za još malo magije, pospite i gornju koru kolača malo šećerom u prahu i cimetom odmah nakon pečenja.

Sa čime poslužiti?

Ovaj kolač se savršeno slaže uz domaći džem od kajsije, šljiva ili smokava. Možete ga servirati i sa kašikom kiselkaste pavlake za kontrast.

A uz čaj od kamilice ili šolju bele kafe, ovaj kolač nas vraća pravo za sto bakine kuhinje, u kojoj smo nekada davno sedeli.

Kada kolač nije uspeo?

Ako je kolač suviše tvrd, velika je šansa da griz nije upio dovoljno tečnosti pre pečenja, ili da je prepečen.

Sledeći put ostavite smesu da odstoji bar 10 minuta i proverite rernu – svaka peče drugačije, pa pazite da kolač ne ostane u rerni duže od 35 minuta.

U koliko se desi da je previše suv, prelijte ga s malo toplog mleka i šećera i ostavite da odstoji.

Još jedan trik za kraj:

Ako želite da kolač bude još mekši, dodajte jednu kašiku mineralne vode u smesu pre pečenja. Mehurići u njoj dodatno razrađuju testo i prave čuda sa teksturom.

 

Related Posts