Ruska salata – brz i jednostavan recept za najpopularniju salatu

Ruska salata je među najpopularnijim salatama u Srbiji. Pored mimoza i cezar salate, recept za rusku salatu je oduvek tražen. Iako se recepti mogu prilagoditi sopstvenom ukusu, te neki rusku salatu spremaju bez graška, pravi i originalni recept sadrži grašak.

U daljem tekstu ćemo pojasniti kako se sprema ova salata po originalnom receptu i kakve sastojke je potrebno da imate.

Vreme kuvanja

60min

Broj kalorija

256

Broj osoba

6

Ruska salata - sastojci

  • 180 g krompira
  • 180 g graška
  • 180 g šargarepe
  • 180 g šunke
  • 400 g piletine
  • čaša kisele pavlake
  • 4 kiselih krastavčića
  • 400 g majoneza
  • so
  • par kapi sok od limuna

Ruska salata - priprema

  1. Najpre ćemo zajedno da skuvamo grašak, krompir i šargarepu.
  2. Pre samog kuvanja, krompir i šargarepu isecite na kockice.
  3. Skuvano povrće procedite i ostavite da se ohladi.
  4. Zatim kuvamo piletinu, a pošto bude gotova, iseckajte je na sitne komadiće.
  5. Kisele krastavčiće i šunku, takođe iseckajte na kockice.
  6. U oveću posudu stavite šunku, krastavčiće, belo meso i povrće.
  7. Potom dodajemo majonez i pavlaku.
  8. Sve zajedno dobro promešajte, za kraj dodajte nekoliko kapi soka od limuna.
  9. Posolite.
Za spremanje ruske salate možete se koristiti i smrznutim povrćem. Osim toga, neki ljudi dodaju i malo senfa, što može da obogati ukus.

Bilo kako bilo, vaša ruska salata je spremna i zaštitni znak svake trpeze. Mnogi je jedu kao samostalan obrok, a može biti dodatak nekom glavnom jelu.

Foto:Shutterstock

Prosečna ocena recepta: Ruska salata

0,0
Rated 0,0 out of 5

Ocenite recept: Ruska salata

Podelite sa vašim prijateljima recept: Ruska salata