Bešamel sos – osnovni beli sos za razna jela

Bešamel sos je jedan od osnovnih sosova u kuvanju i koristi se u mnogim jelima, poput lazanja, musake, gratiniranih jela i testenina.

Njegov blag i kremast ukus čini ga savršenom bazom za razne sosove i prelive.

Iako je jednostavan za pripremu, važno je pratiti korake kako bi imao glatku i homogenu strukturu.

Uz nekoliko sastojaka koje sigurno imate u kuhinji, možete napraviti ovaj klasični sos i poboljšati ukus svojih omiljenih jela.

Bešamel sos

Osim što daje bogatstvo ukusa, služi i kao vezivni element u mnogim složenim jelima.
Njegova svestranost čini ga nezaobilaznim u kuhinjama širom sveta.
Vreme Pripreme 25 minutes
Obrok Side Dish
Kuhinja Italijanska
Porcije 4

Sastojci
  

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • So biber i muškatni oraščić (po ukusu)

Instrukcije
 

  • U šerpi istopite puter na srednjoj temperaturi, vodeći računa da ne zagori.
  • Dodajte brašno i neprestano mešajte dok ne dobije svetlo zlatnu boju (oko 1-2 minuta).
  • Postepeno sipajte mleko u tankom mlazu, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
  • Kuvajte sos na laganoj vatri uz stalno mešanje dok ne postane gust i kremast (oko 5 minuta).
  • Dodajte so, biber i prstohvat muškatnog oraščića po ukusu.

Video

Ključna reč bešamel sos

Sastojci:

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • So, biber i muškatni oraščić (po ukusu)

Saveti za savršen bešamel:

  • Ako se pojave grudvice, koristite žicu za mućenje ili procedite sos kroz cediljku.
  • Ako želite gušći sos, kuvajte duže ili dodajte više brašna.
  • Za bogatiji ukus, možete dodati parmezan ili drugo omiljeno tvrdje sireve.
  • Koristite toplo mleko kako biste sprečili stvaranje grudvica i ubrzali pripremu.

Bešamel sos je osnova mnogih klasičnih jela i lako se kombinuje sa drugim sastojcima.

Kada ga savladate, možete ga prilagoditi raznim receptima i obogatiti ukuse svojih obroka!