Ima li šta bolje od prave domaće supe?
Ako dosad niste imali prilike da pravite domaću supu, ništa ne brinite. Ovo je recept za početnike.
Za spremanje neophodno je pripremiti sledeće sastojke.

Domaća pileća supa
Sastojci
- Pileće meso
- 2-3 kom krompira
- 3 kom veće šargarepe
- 1 koren paštrnjaka
- 2 korenna peršuna
- 1 koren celera
- 2 glavice crnog luka prepečene na ringli/plati**
- 2 čena belog luka
- Svež list celera
- Nekoliko zrna crnog bibera
- Suvi začin biljni začin po ukusu
- So po ukusu
- Suvi peršun sušeni peršunov list
- Rezanci za supu tanka testenina za supu
- (Napomena: Prepečen crni luk znači da se neoljuštene polutke crnog luka kratko zapeku direktno na ringli šporeta ili u suvom tiganju, dok spolja ne pocrne. Ovaj postupak daje supi bogatiju aromu i lepu zlatastu boju.)
Instrukcije
- Oljuštite i pripremite povrće (krompir, šargarepu, paštrnjak, koren peršuna i koren celera).
- Crni luk presecite na polovine i prepecite ih na suvoj vrućoj ploči/ringli šporeta dok spolja ne potamne. Oljuštite čenove belog luka. Svež list celera operite.
- U veliku šerpu stavite pileće meso zajedno sa pripremljenim povrćem (krompiri, šargarepe, paštrnjak, peršunov i celerov koren, prepečen crni luk, beli luk i list celera). Nalijte šerpu vodom (količina vode zavisi od toga koliko želite supe). Dodajte nekoliko zrna crnog bibera. Posolite i dodajte suvi začin po ukusu.
- Stavite šerpu na šporet da provri, pa kada provri smanjite temperaturu na najnižu. Ostavite da supa lagano krčka oko 2 sata poklopljeno (tako će meso omekšati, a supa će izvući sve ukuse iz povrća). Važno: Tokom kuvanja supa treba samo blago da vri – nemojte dozvoliti jako ključanje jer će supa postati mutna umesto bistre. Povremeno skinite penu koja se stvara na površini.
- Posle oko 2 sata kuvanja proverite da li su meso i povrće skuvani. Sklonite šerpu sa ringle. Pažljivo izvadite meso i povrće iz supe. Zatim procedite supu kroz cediljku u drugu posudu da biste dobili bistru tečnost. Po potrebi dosolite supu ili dodajte još začina po ukusu. (Svo kuvano povrće možete kasnije poslužiti posebno ili iseći na komadiće i vratiti deo u supu prema želji. Kuvano pileće meso možete iskoristiti za serviranje uz supu ili za drugo jelo ko što je paradajz sos.
- U posebnoj manjoj šerpi ili loncu uzmite onoliko procedjene supe koliko želite da poslužite odmah. Vratite tu supu na šporet da provri. Kada provri, dodajte rezance za supu (tanku testeninu) i kuvajte ih par minuta dok ne omekšaju.
- Supu sa rezancima sipajte u tanjire. Po želji, u svaki tanjir možete dodati malo kuvane seckane šargarepe ili komadić kuvanog mesa koje ste odvojili, mada tradicionalno ova sremačka supa se služi uglavnom samo sa rezancima u bistroj čorbi. Pospite po površini svakog tanjira malo suvog ili svežeg seckanog peršuna radi ukusa i arome.
- Poslužite supu dok je topla. Uz ovako pripremljenu domaću pileću supu obično se serviraju i komadi kuvanog mesa i povrća posebno, kao drugi deo obroka, ili se mogu iskoristiti za neku salatu ili pire po želji. Prijatno!
Video

Saveti i napomene
-
Količina sastojaka: Recept namerno ne navodi tačnu gramažu vode niti mesa, jer količinu vode, povrća i mesa prilagođavate prema tome koliko supe želite da skuvate. Ako želite veću količinu supe, dodajte više povrća i mesa; ako vam je potrebno manje, smanjite proporcijalno sve sastojke i vode.
-
Lagano kuvanje: Supu uvek kuvajte na tihoj vatri i dovoljno dugo. Optimalno je oko 2 sata laganog krčkanja na najnižoj temperaturi – tako ćete dobiti bistru supu punog ukusa, a meso će biti meko. Prejako i naglo ključanje može učiniti supu mutnom, zato strpljenje i sporije kuvanje daju najbolji rezultat.
-
Dodavanje rezanaca: Ukoliko ste napravili veću količinu supe, nemojte odmah stavljati rezance u svu supu. Tada bi rezanci predugo stajali i raskuvali se. Umesto toga, sledite savet iz recepta: Procedite celu supu, ali rezance kuvajte samo u onom delu supe koji planirate odmah da poslužite. Ostatak bistre supe ostavite da se ohladi, uspite u posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru. Sutradan ili narednih dana, kada želite da je poslužite, ponovo zagrejte potrebnu količinu supe do vrenja i u njoj skuvajte sveže rezance. Na taj način, svaki put ćete imati svežu supu sa rezancima koji nisu raskuvani.
-
Varijacije: Na isti način možete skuvati i domaću juneću supu umesto pileće. Proces je isti, samo se umesto piletine koristi junetina. Kod juneće supe može biti potrebno i malo duže vreme kuvanja zbog jačine mesa (često oko 2.5 do 3 sata laganog vrenja). Takođe, umesto rezanaca u supu se mogu zakuvati i domaće knedeod griza ili druga testenina po želji, ali sremački recept tradicionalno koristi rezance.
-
Dodatni saveti: Uvek probajte supu pred kraj kuvanja i dodajte soli ili začina po potrebi. Ako želite intenzivniju aromu, možete dodati i jedan lovorov list u toku kuvanja (i izvaditi ga kasnije), i par zrna pimenta (aleve paprike) za aromu – mada ove namirnice nisu navedene u izvornom receptu. Takođe, umesto suvog peršuna možete koristiti svež seckani peršun za posluživanje
View this post on Instagram
Uz ovako pripremljenu domaću pileću supu obično se serviraju i komadi kuvanog mesa i povrća posebno, kao drugi deo obroka.
Takođe, supa se često poslužuje kao uvod u glavno jelo, poput Karađorđeve šnicle, koja se odlično slaže uz lagano predjelo poput supe.