Danas, kada imamo poplavu različitih recepata za hiljade kolača na internetu i često ne znamo šta bismo pre napravili od svih tih popularnih poslastica, tradicionalni kolači – „kečevi iz rukava” naših baka koje su znale da ni od čega naprave umetnost, diskretno nas podsećaju na to da je rešenje upravo u jednostavnosti.
Čupava Kata, jednostavan kolač ne traži bog zna kakvo umeće u kuhinji, nije skup i ne treba vam pola plate da kupite sastojke za njega.
Naprotiv, veoma je pristupačan, izdašan je i preukusan, a podeća na hladnu zimu kada bismo se umorni i promrzli vratili sa igre u snegu, a u bakinoj kuhinji bi nas sačekao miris koji greje pre svega dušu, a onda i telo.
Kao deca, najviše smo ga voleli uz toplu čašu mleka a danas, pravi užitak je pojesti parče Čupave Kate uz šolju kafe koja se još puši u šolji.
Glavni trik kod ovog kolača je da korica ostane mekana, ali da se ne raspada. Ne brinite, nije komplikovano, važno je samo pratiti vreme pečenja.
Nakon čitanja ovog teksta moći ćete bez muke da napravite ovaj kolač kao prava iskusna i mudra domaćica.

Čupava Kata
Sastojci
- 250 g margarina
- 5 kašika šećera
- 10 g vanilinog šećera
- 4 žumanceta
- 350 g brašna
- 10 g praška za pecivo
- 4 belanceta
- 6 kašika šećera
- 3 kašike džema od šljiva
- 200 g mlevenih oraha
- Šećer u prahu
Instrukcije
- U veću činiju stavi omekšali margarin (onaj sobne temperature, da se lako meša), prstohvat soli, običan šećer, vanilin šećer, rendanu koricu jednog limuna, dva žumanca i jednu kašiku kisele pavlake. Uzmi viljušku i dobro sve izmešaj dok ne dobiješ lepu, ujednačenu masu.
- Zatim ubaci brašno i prašak za pecivo. Još malo mešanja viljuškom, dok se ne napravi mrvičasta smesa. Posle toga pređi na rad rukama – zamesi glatko i mekano testo.
- Testo podeli na tri dela – neka jedan bude malkice manji od ostalih. Svaki deo formiraj u kuglu i umotaj u prozirnu foliju. Onaj najmanji ide pravo u zamrzivač – njega ćemo kasnije da rendamo po vrhu. Preostala dva stavi u frižider dok se baviš filovima.
- U čistu posudu stavi belanca i prstohvat soli. Kreni da mutiš mikserom i polako dodaj šećer. Mutiti dok masa ne postane čvrsta, glatka i sjajna – bez trunke šećera.
- Kad je sneg gotov, lagano dodaj mlevene orahe i malo ruma (za mrvicu šmeka). Sve pomešaj ručno, špatulom, laganim pokretima. Ovaj fil sačuvaj dok ne bude vreme za slaganje.
- Na pobrašnjenu površinu razvučeš jedan deo testa iz frižidera, taman da pokriješ pleh veličine 32x22 cm. Pažljivo ga prebacuješ u pleh (najlakše ti je da ga namotaš na oklagiju). Ovo testo zna da bude krhko, zato polako i pažljivo.
- Premaži prvu koru slojem pekmeza – lepo, ravnomerno.
- Zatim razvuci i drugi deo testa i stavi preko pekmeza.
- Preko toga dolazi snegasti fil sa orasima – rasporedi ga nežno i ujednačeno.
- I sad – iz zamrzivača vadiš treći, najmanji deo testa. Rendaš ga po vrhu.
- Pecite pitu u već zagrejanoj rerni na 180°C, otprilike 30 do 35 minuta, dok ne dobije divnu zlatnu boju.
- Kad se pita ohladi, pospeš je šećerom u prahu i sečeš na kocke. Može da stoji danima (ako se ne pojede ranije!), a najbolje je na sobnoj temperaturi.
Video
Čupava Kata – Više od jednog recepta
Kolač koji smo vam ovde predstavili nije od onih koji se prave uz stroga pravila i po samo jednom receptu.
Čupava Kata je podložna igri, kreativnosti i varijacijama, a to kako će je neka domaćica napraviti, zavisi od tradicije i porodičnog recepta koji se prenosi generacijama.
Svakako, za koju god verziju da se odlučite, ovo je „univerzalni” kolač koji će svojom mekoćom, ukusom i jednostavnom lepotom oduševiti sve ukućane, ali i goste.
Ako ste ga već pripremali ili ste se sada prvi put na to odvažili, podelite svoje dragoceno iskustvo.
Napišite u komentar kako vam je kolač ispao, dodajte neku svoju varijaciju i pošaljite fotografiju gotovog kolača.
Vaše ideje, saveti i male izmene mogu biti prava inspiracija i ohrabrenje drugima koji vole tradicionalne recepte, da i sami isprobaju nešto drugačije, a tako puno duše kao što je Čupava Kata.
Prijatno!