Miris pečenih jabuka i svežeg, mirisnog testa koji se širi kuhinjom vraća u vreme kada se kolači pravili ne zato što „neko dolazi“, već jednostavno – zarad radosti ukućana, bez žurbe, bez luksuznih pomagala i prečica.
Bakina lenja pita sa jabukama upravo je takav kolač – jednostavan, ali bogat ukusom, rustičan, sa punjenjem koje ostaje sočno i mirisno i danima kasnije i šećerom u prahu koji nežno oblaže nepca i mami da se uzme još jedno parče, pa još jedno.
Ono što ovu verziju čini posebnom jeste praktičnost: sastojke već ima svaka kuhinja, testo se brzo pravi, bez mućenja, a fil se sastoji samo od jabuka koje se izrendaju, pospu cimetom i šećerom i slože između dve kore od domaćeg testa.
Ako ste tražili recept za lenju pitu sa rendanim jabukama koji uspeva svaki put, ovo je upravo taj.
Starinski, domaći, onaj koji generacije domaćica spremaju na isti način.
Prava poslastica iz bakine sveske koja ne traži posebno umeće, već malo volje i mirnu ruku.
Lenja pita sa jabukama
Sastojci
- 4 jaja odstajala na sobnoj temperaturi
- 100 g masti ili 150 g putera
- 100 g margarina
- 150 g šećera
- 2 kašike vanilin šećera
- korica jednog limuna
- 1 prašak za pecivo
- 400 g mekog pšeničnog brašna
- Prstohvat soli
- 600 g jabuka oko četiri veće, vrste po izboru
- 2 do 3 kašike šećera dozirati prema tome koliko su jabuke kisele
- 1 kašičica mlevenog cimeta
Instrukcije
- U većoj činiji pomešajte mast, margarin, šećer i vanilin šećer. Dodajte prstohvat soli. Mutite varjačom dok masa ne postane svetla i penasta. Dodajte jaja i napravite fino testo
- Polovinu testa razvucite rukama ili oklagijom direktno u pleh. Poravnajte.
- Jabuke operite, oljuštite i narendajte. Pospite ih šećerom i cimetom pa ih na laganoj vatri prodinstajte.
- Rasporedite jabuke ravnomerno preko donje kore. Ako volite, pospite i mlevene orahe preko jabuka.
- Drugom polovinom testa pokrijte fil. Ako je testo mekano, možete ga prstima utapkati da prekrije celu površinu. Možete i razviti na papiru pa prevrnuti.
- Pecite u zagrejanoj rerni 40–45 minuta, na 190 stepeni, na srednjoj rešetki, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju. Čačkalicom proverite sredinu. Kada izađe suva, isključite rernu i izvadite kolač.
- Ostavite da se pita potpuno ohladi u plehu. Po želji pospite šećerom u prahu i isecite na kocke.
Vi ste na potezu

Ne deluje komplikovano, zar ne? Za manje od sat vremena truda dobijate savršenu lenju pitu sa jabukama, baš onakvu kakvu smo jeli kada smo bili mali.
Kada isprobate recept, ostavite komentar i naravno – priložite fotografiju.
Voleli bismo da čujemo i vidimo kako su ispale sve vaše pite sa jabukama.
Podelite sa nama svoje ideje i varijacije. Lični pečat neće pokvariti recept, naprotiv.
Starinski kolači su zahvalni i vole i trpe nove sastojke i začine. To će svakako uvek ostati bakin recept – jer je napravljen sa puno ljubavi i pažnje, za celu porodicu.