Mimoza salata je jedno od onih jela koje se lako priprema, a istovremeno oduševljava svojim ukusom i izgledom.
Ova ukusna salata se često servira na proslavama, slavljima i nekim posebnim trenucima u životu.
Njen slojevit izgled podseća na cvetne latice mimoze, po čemu je i dobila ime.
Mimoza salata je postala nezaobilazni deo trpeze, jer u njoj možete uživati u raznim kombinacijama sastojaka.
Mimoza salata predstavlja savršeno hladno predjelo koje će obogatiti svaku trpezu.

Zašto je popularna na slavama i proslavama?
Njen divan ukus i kremasta tekstura čine je idealnim izborom za sve vrste okupljanja.
Osim što se lako priprema, ona mami poglede svojim atraktivnim slojevima. Mimoza salata je savršena salata za proslave, često služi uz razne vrste hleba i drugih hladnih predjela, stvarajući time bogatu i raznovrsnu trpezu koja mnogima prija.

Kako napraviti mimoza salatu
Mimoza salata se savršeno uklapa u svaku svečanu priliku, ali i kao salata za svaki dan.
Ovaj recept je jednostavan i brz, idealan za sve one koji žele da impresioniraju svoje goste.

Sastojci za mimoza salatu
- 4 kuvana krompira
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 5 šaragarepa
- 200 g šunke
- 300 g kačkavalja
- 100 g majoneza
- 2 x 180 g kisele pavlake
- So i začini po ukusu
- Mogu se dodati kiseli krastavci (2-3 po ukusu)
- 1 glavica ljubičastog luka

Saveti za serviranje i dekoraciju
Preporučuje se da mimoza salatu poslužite u staklenim činijama kako bi do izražaja došli svi slojevi koji čine ovu salatu.
Za dekoraciju, sitno seckani peršun ili kolutovi crvenog luka dodaju svežinu i boju.
Hlađenje u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja omogućava da se ukusi sjedine, čineći salatu još ukusnijom.

Mimoza salata
Sastojci
- 4 kuvana krompira
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 5 šaragarepa
- 200 g šunke
- 300 g kačkavalja
- 100 g majoneza
- 2 kom kisele pavlake od 180 g
- So i začini po ukusu
- 2-3 kom kiselih krastavaca
- 1 glavica ljubičastog luka
Instrukcije
- Skuvajte krompir i zatim ga ohladite i izrendajte
- Skuvajte 4 komada jaja, treba da budu tvrdo kuvana i izrendana
- Skuvajte šargarepu i prohladite i isto narendajte i spremite za ređanje
- Naseckajte šunku
- Sjedinite pavlaku i majonez u jednu posudu
- Izrendajte krastavčiće
- Naseckajte crni luk na kockice
- U dublju posudu po dnu prvo možete posuti peršunovog lista
- Zatim dodajte izrendani bareni krompir po potrebi ga možete malo posoliti. Po njemu premazati smešu od majoneza i pavlake
- Sledeći red neka bude šargarepa, preko koje ćete opet premazati fil
- Nakon toga rešajte šunkaricu i odgore opet premažite fil od pavlake i majoneza
- Posle toga poređajte narendani kaćkavalj i premažite sa par kašika fila
- Sledeći korak može biti crni luk, međutim ukoliko niste ljubitelj možete ga izbaciti iz salate.
- Preko luka i fila narendajte kisele krastavčiće i opet premažite filom
- Zadnji korak su rendana jaja, lepo ih rasporedite preko cele činije
- Salatu možete ukrasiti peršunovim listom i seckanom šargarepom. Dobro je ohladite i spremna je za služenje. Prijatno vam bilo!