Mekike recept

Mekike kao iz detinjstva: tradicionalni recept sa kvascem

Pite i testa Recepti

Ove mekike su klasičan balkanski doručak – tople, meke i šupljikave, pržene do zlatne boje i poslužene uz džem, sir ili pavlaku.

Recept potiče iz domaće kuhinje i prenosi se s generacije na generaciju.

Donosimo vam provereni recept.👩‍🍳

Mekike

Tradicionalne mekike sa kvascem su meke, šupljikave i zlatno-rumene - savršene za doručak ili užinu.
Testo se pravi od brašna, vode, kvasca, malo putera i soli, ostavi se da naraste oko 30 minuta, zatim se razvije, iseku komadi i prže u ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 45 minutes
Course Breakfast
Cuisine domaća
Porcije 5 ljudi
Kalorije 230 kcal

Sastojci
  

  • 500 g brašna tip 400, glatko
  • 350 ml mlake vode
  • 25 g svežeg kvasca
  • 5 g šećera
  • 5 g soli
  • 50 g otopljenog putera može i ulje
  • 50 g dodatnog brašna za posipanje
  • 1 l ulje za prženje

Instrukcije
 

  • U činiju sipajte malo mlake vode i dodajte kvasac. Dodajte šećer i nekoliko kašika brašna pa promešajte. Ostavite par minuta da se kvasac aktivira.
  • U posebnu posudu sipajte ostatak brašna i dodajte so. U to dodajte otopljen puter (ili ulje), pa ulijte aktivirani kvasac sa vodom. Postepeno dodajte ostatak vode i mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo.
  • Testo mesite oko 5 minuta, a zatim dodajte još malo brašna (oko 50 g) da se ne lepi. Pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  • Kada testo naraste, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i lagano razvucite oklagijom do debljine od oko 1 cm. Isecite pravougaonike i napravite prorez po sredini svakog komada, kao što je prikazano u videu.
  • U dublji tiganj sipajte oko 1 l suncokretovog ulja i zagrejte ga na srednjoj temperaturi. Stavite nekoliko mekika i poklopite. Pržite oko 2 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-rumenu boju. Tokom prženja, povremeno ih okrenite kako bi se ravnomerno ispržile.
  • Kada su gotove, izvadite ih na papirne ubruse da upiju višak ulja.
  • Najlepše su tople, uz šećer u prahu, džem, med, sir ili pavlaku. Kad ih prepolovite, unutrašnjost treba da bude šupljikava i mekana.

Video

Beleške

Savet: 
Nemojte pregrejati ulje ako mekike prebrzo potamne, spolja će biti hrskave, ali iznutra sirove.
Idealna temperatura je kada mali komadić testa odmah zapeni i polako ispliva na površinu.
Keyword domaće mekike, mekike, mekike recept

❤️ Zaključak

Ovaj recept je klasičan, proveren i neodoljiv. Mekike su uvek simbol topline doma i jednostavnog užitka.

Uz miris putera i kvasca, vratićete se u detinjstvo već pri prvom zalogaju.

Related Posts