Ove mekike su klasičan balkanski doručak – tople, meke i šupljikave, pržene do zlatne boje i poslužene uz džem, sir ili pavlaku.
Recept potiče iz domaće kuhinje i prenosi se s generacije na generaciju.
Donosimo vam provereni recept.👩🍳

Mekike
Tradicionalne mekike sa kvascem su meke, šupljikave i zlatno-rumene - savršene za doručak ili užinu. Testo se pravi od brašna, vode, kvasca, malo putera i soli, ostavi se da naraste oko 30 minuta, zatim se razvije, iseku komadi i prže u ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
Sastojci
- 500 g brašna tip 400, glatko
- 350 ml mlake vode
- 25 g svežeg kvasca
- 5 g šećera
- 5 g soli
- 50 g otopljenog putera može i ulje
- 50 g dodatnog brašna za posipanje
- 1 l ulje za prženje
Instrukcije
- U činiju sipajte malo mlake vode i dodajte kvasac. Dodajte šećer i nekoliko kašika brašna pa promešajte. Ostavite par minuta da se kvasac aktivira.

- U posebnu posudu sipajte ostatak brašna i dodajte so. U to dodajte otopljen puter (ili ulje), pa ulijte aktivirani kvasac sa vodom. Postepeno dodajte ostatak vode i mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo.

- Testo mesite oko 5 minuta, a zatim dodajte još malo brašna (oko 50 g) da se ne lepi. Pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.

- Kada testo naraste, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i lagano razvucite oklagijom do debljine od oko 1 cm. Isecite pravougaonike i napravite prorez po sredini svakog komada, kao što je prikazano u videu.

- U dublji tiganj sipajte oko 1 l suncokretovog ulja i zagrejte ga na srednjoj temperaturi. Stavite nekoliko mekika i poklopite. Pržite oko 2 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-rumenu boju. Tokom prženja, povremeno ih okrenite kako bi se ravnomerno ispržile.

- Kada su gotove, izvadite ih na papirne ubruse da upiju višak ulja.

- Najlepše su tople, uz šećer u prahu, džem, med, sir ili pavlaku. Kad ih prepolovite, unutrašnjost treba da bude šupljikava i mekana.

Video
Beleške
Savet:
Nemojte pregrejati ulje ako mekike prebrzo potamne, spolja će biti hrskave, ali iznutra sirove.
Idealna temperatura je kada mali komadić testa odmah zapeni i polako ispliva na površinu.
❤️ Zaključak
Ovaj recept je klasičan, proveren i neodoljiv. Mekike su uvek simbol topline doma i jednostavnog užitka.
Uz miris putera i kvasca, vratićete se u detinjstvo već pri prvom zalogaju.
