Slana kreker torta – ukusan i brz recept

Slana kreker torta nastaje kombinovanjem krekera sa kremastim namazima, komadićima mesa ili povrća i raznim začinima.

Možeš je pripremiti u klasičnoj verziji sa šunkom i sirom ili dodati sastojke koji podsećaju na cezar salatu, poput seckane piletine, parmezana i dresinga od pavlake i senfa.

Mnogi vole ovu tortu zbog brzine pripreme i mogućnosti kombinovanja sastojaka. Nema pečenja ni komplikovanih koraka. Potrebno je samo da slažeš sastojke i ostaviš tortu u frižideru da se ukusi sjedine.

Slana kreker torta

Ljudi često biraju ovu tortu jer pruža mnoge mogućnosti. Možeš pripremiti klasičnu varijantu sa krem sirom, majonezom, pavlakom i šunkom ili napraviti laganiju verziju sa i povrćem. Krekeri obezbeđuju čvrstu osnovu i hrskavost, a fil daje sočan ukus. Priprema traje kratko, što olakšava organizaciju slavlja. Torta može da stoji u frižideru i do dva dana, pa je praktična za unapred planirana okupljanja.
Vreme Pripreme 25 minutes
Obrok Snack
Kuhinja Mediterranean
Porcije 6
Kalorije 220 kcal

Sastojci
  

  • 200 g Krekera
  • 300 g Krem sira
  • 200 ml Pavlaka/majonez
  • 200 g Šunkarice
  • 3 kom Jaja
  • So po ukusu

Instrukcije
 

  • Složi krekere u tepsiju ili na tacnu tako da pokriju celu površinu. Postavi prvi sloj krekera. Namaži fil i ravnomerno ga rasporedi preko krekera.
  • Narendaj šunkaricu da pokrije ceo fil
  • Ponovo poređati red krekeri i premazati filom
  • Kad ste to uradili, ponovite postupak, krekeri, fil i onda narendajte barena jaja. Ukoliko je potrebno možete malo posoliti.
  • Ponovo stavljajte red krekera i fila, pa opet red šunkarice
  • Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite materijal.
  • Kada je torta gotova, ostavite je malo kako bi krekeri upili fil i malo otpustili.
  • Nakon toga slana kreker torta je spremna za služenje.

Video

Ključna reč kreker torta, slana kreker torta, slana torta
Sastojci za slanu kreker tortu
Sastojci za slanu kreker tortu su lako dostupni i cena nije previsoka

🍪Osnovni sastojci

Ova torta zahteva nekoliko jednostavnih sastojaka:

  1. Krekeri (slaniji tip ili integralni)
  2. Krem sir (možeš koristiti i pavlaku, majonez ili mešavinu)
  3. Dodatak od mesa (šunka, piletina, tunjevina ili salama)
  4. Povrće (bareno ili sveže, poput rendane šargarepe, paprika, krastavaca)
  5. Začini (so, biber, suvi biljni začin)

Možeš dodati seckana kuvana jaja, masline i druge sastojke koji odgovaraju tvom ukusu.

Kako napraviti slanu kreker tortu?

Priprema se obavlja u nekoliko koraka:

  1. Pripremi fil
    Pomešaj krem sir, pavlaku ili majonez sa začinima. Možeš dodati seckanu šunku, tunjevinu, bareno povrće ili kuvana jaja.
  2. Postavi prvi sloj krekera
    Složi krekere u tepsiju ili na tacnu tako da pokriju celu površinu.
  3. Namaži fil
    Ravnomerno rasporedi fil preko krekera.
  4. Ponovi slaganje
    Redjaj kreker-fil-kreker dok ne iskoristiš sav materijal.
  5. Ohladi tortu
    Stavi tortu u frižider i ostavi je da odstoji najmanje dva sata. Krekeri će omekšati, a fil će se lepo učvrstiti.

🍪Varijacije i dodaci

Možeš oplemeniti osnovni recept na mnogo načina. Dodaj:

  • Seckano povrće (paprika, masline, kiseli krastavci) za svežinu
  • Začinske biljke (bosiljak ili peršun) za izraženiju aromu
  • Rendani sir ili parmezan za još intenzivniji ukus
  • Preliv od kisele pavlake i sitno seckanih začina na samom vrhu

Ovi dodaci menjaju ukus i čine tortu još zanimljivijom.

Osnovni sastojci

Sastojak Količina
Krekeri 200 g
Krem sir 300 g
Pavlaka/majonez 200 ml
Nadev od mesa ~ 200 g
Povrće (seckano) po izboru
So, biber po ukusu

🍪Za kraj

Slana kreker torta je praktičan izbor za svakodnevne ili svečane prilike.

Ova torta je lagana za pripremu, dobro se uklapa uz razne dodatke i lako se prilagođava različitim ukusima.

Možeš je pripremiti dan ranije i sačuvati u frižideru. Krekere ćeš omekšati filom, a gosti će uživati u kremastoj, a opet čvrstoj strukturi. Kombinuj sastojke koje voliš, upotpuni tortu ukrasima od povrća i uživaj u bogatom ukusu.