Slana kreker torta nastaje kombinovanjem krekera sa kremastim namazima, komadićima mesa ili povrća i raznim začinima.
Možeš je pripremiti u klasičnoj verziji sa šunkom i sirom ili dodati sastojke koji podsećaju na cezar salatu, poput seckane piletine, parmezana i dresinga od pavlake i senfa.
Mnogi vole ovu tortu zbog brzine pripreme i mogućnosti kombinovanja sastojaka. Nema pečenja ni komplikovanih koraka. Potrebno je samo da slažeš sastojke i ostaviš tortu u frižideru da se ukusi sjedine.
Slana kreker torta
Sastojci
- 200 g Krekera
- 300 g Krem sira
- 200 ml Pavlaka/majonez
- 200 g Šunkarice
- 3 kom Jaja
- So po ukusu
Instrukcije
- Složi krekere u tepsiju ili na tacnu tako da pokriju celu površinu. Postavi prvi sloj krekera. Namaži fil i ravnomerno ga rasporedi preko krekera.
- Narendaj šunkaricu da pokrije ceo fil
- Ponovo poređati red krekeri i premazati filom
- Kad ste to uradili, ponovite postupak, krekeri, fil i onda narendajte barena jaja. Ukoliko je potrebno možete malo posoliti.
- Ponovo stavljajte red krekera i fila, pa opet red šunkarice
- Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite materijal.
- Kada je torta gotova, ostavite je malo kako bi krekeri upili fil i malo otpustili.
- Nakon toga slana kreker torta je spremna za služenje.
Video

🍪Osnovni sastojci
Ova torta zahteva nekoliko jednostavnih sastojaka:
- Krekeri (slaniji tip ili integralni)
- Krem sir (možeš koristiti i pavlaku, majonez ili mešavinu)
- Dodatak od mesa (šunka, piletina, tunjevina ili salama)
- Povrće (bareno ili sveže, poput rendane šargarepe, paprika, krastavaca)
- Začini (so, biber, suvi biljni začin)
Možeš dodati seckana kuvana jaja, masline i druge sastojke koji odgovaraju tvom ukusu.
Kako napraviti slanu kreker tortu?
Priprema se obavlja u nekoliko koraka:
- Pripremi fil
Pomešaj krem sir, pavlaku ili majonez sa začinima. Možeš dodati seckanu šunku, tunjevinu, bareno povrće ili kuvana jaja. - Postavi prvi sloj krekera
Složi krekere u tepsiju ili na tacnu tako da pokriju celu površinu. - Namaži fil
Ravnomerno rasporedi fil preko krekera. - Ponovi slaganje
Redjaj kreker-fil-kreker dok ne iskoristiš sav materijal. - Ohladi tortu
Stavi tortu u frižider i ostavi je da odstoji najmanje dva sata. Krekeri će omekšati, a fil će se lepo učvrstiti.
🍪Varijacije i dodaci
Možeš oplemeniti osnovni recept na mnogo načina. Dodaj:
- Seckano povrće (paprika, masline, kiseli krastavci) za svežinu
- Začinske biljke (bosiljak ili peršun) za izraženiju aromu
- Rendani sir ili parmezan za još intenzivniji ukus
- Preliv od kisele pavlake i sitno seckanih začina na samom vrhu
Ovi dodaci menjaju ukus i čine tortu još zanimljivijom.
Osnovni sastojci
Sastojak | Količina |
---|---|
Krekeri | 200 g |
Krem sir | 300 g |
Pavlaka/majonez | 200 ml |
Nadev od mesa | ~ 200 g |
Povrće (seckano) | po izboru |
So, biber | po ukusu |
🍪Za kraj
Ova torta je lagana za pripremu, dobro se uklapa uz razne dodatke i lako se prilagođava različitim ukusima.
Možeš je pripremiti dan ranije i sačuvati u frižideru. Krekere ćeš omekšati filom, a gosti će uživati u kremastoj, a opet čvrstoj strukturi. Kombinuj sastojke koje voliš, upotpuni tortu ukrasima od povrća i uživaj u bogatom ukusu.