Tradicionalan recept za bolonjeze sos – tajna italijanske kuhinje

Bolonjeze sos sinonim je za špagete, mada ga možete koristiti i za druga jela, kao što su lazanje ili musaka. Recepti umeju nešto da se razlikuju, sve zavisi od ukusa i šta ljudi vole. Neki sos bolonjeze spremaju s pečurkama, ali bez mesa.

Ipak, originalni recept za bolonjeze sos ide sa mesom. Međutim, najbolji bolonjeze sos je onaj koji se vama najviše dopada. U daljem tekstu čeka vas lista sastojaka i na šta da obratite pažnju u pripremi bolonjeze sosa.

Vreme kuvanja

50min

Broj kalorija

259

Broj osoba

5

Bolonjeze sos - sastojci

  • 350 g mlevenog mesa
  • 130 g šargarepe
  • 250 g paradajza (pelat)
  • 70 g parmezana
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 30 g gustina
  • 230 ml crnog vina
  • bosiljak
  • celer
  • so
  • biber
  • origano

Bolonjeze sos - priprema

  1. Najpre proprižite sitno iseckan crni luk na ulju.
  2. Dodajte mleveno meso i šargarepu, pa dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok meso ne omekša.
  3. Pošto meso porumeni, ubacite sitno iseckan beli luk.
  4. Dinstajte oko 10 minuta i dodajte začine.
  5. Pošto sve omekša, dodati pasirani paradajz.
  6. Razmutite gustin u crnom vinu i prelijte smesu, pa malo prokuvajte, dok se sos ne zgusne.
Vaš sos bolonjeze je gotov. Špagete bolonjeze su verovatni prvi izbor kada neko pomene ovaj sos. Ovom sosu za testenine malo ko može da parira. Ipak, možda biste mogli da probate naš recept za bešamel sos, pa tek onda da ocenite ukus.

Foto:Shutterstock

Prosečna ocena recepta: Bolonjeze sos

0,0
Rated 0,0 out of 5

Ocenite recept: Bolonjeze sos

Podelite sa vašim prijateljima recept: Bolonjeze sos